«Товстіють не від свинячого сала, а від його кількості» (народна мудрість).
Жири – один з найнеобхідніших харчових компонентів для людського організму і одночасно один з тих інградієнтів, що викликають активні суперечки про корисність цих продуктів для здоров’я. Свиняче сало, як одне з головних джерел тваринних жирів, об’єкт пильної уваги, як з боку медиків, так і з боку дієтологів. Є ярі захисники і любителі цього продукту, що стверджують, що сало – продукт цінний і незамінний, так само активно вступають в полеміку і супротивники вживання тваринних жирів, що приводять масу аргументів про шкоду свинячого сала. Дотримуючись золотого правила : "немає нічого шкідливого, немає нічого корисного, а є тільки необхідне” розглянемо і ті, і ті аргументи.
Хоча побутує думка, що українці та сало - речі нероздільні, батьківщиною сала є зовсім не Україна. Батьківщиною сала правильніше вважати Китай та Італію. Саме там три тисячі років тому з'явилася ідея використовувати свинячий жир як дешеву і калорійну їжу для рабів, що працювали на мармурових каменоломнях. Римляни називали сало «лярдо». Італійці як народ, гордий своєю високою культурою, не їли сало просто так, а приправляли його спеціями - розмарином, перцем, анісом, часником. Згодом сало визнали і в Іспанії. Хамон (в перекладі з іспанського - шинка, окіст) майже не містить холестерину, тож є улюбленим м'ясним продуктом в Іспанії. Вважається, що Колумб зміг дістатися до Америки завдяки тому, що серед запасів у нього було багато шинки і сала, яке може зберігатися до півроку і забезпечує калорійне харчування. Тому можна сказати, що сало зробило свій неоціненний внесок і в світову історію! У Середньовіччі їли сало у великих кількостях. Сам Святий Бенедикт, засновник ордена бенедиктинців, дозволив ченцям їсти сало. Сало не тільки їли, з нього ще робили свічки. При свічках ченці переписували книги - так в мороці середньовіччя сало допомогло зберегти світло культури і передати його нам.
Свиняче сало – це товстий шар підшкірного жиру, де накопичуються і зберігаються різні біологічно активні речовини, жиророзчинні вітаміни, антиоксиданти. Склад цього продукту багато в чому визначає корисні властивості сала, в нім знаходяться вітаміни А, Е, D, F, мікроелементи (селен), жирні кислоти (насичені і ненасичені). Найціннішою серед кислот, що містяться в салі, являється арахідонова кислота – поліненасищена жирна кислота, що має цілий спектр корисних дій, вона покращує роботу головного мозку, серцевого м’яза, впливає на роботу нирок і покращує склад крові, виводячи з неї зайві бляшки холестеринів. Тому наслідуючи заповіт Гіппократа, який стверджував, що протилежне лікується протилежним, при підвищеному рівні холестерину потрібно з’їдати щодня по невеликій скибочці сала – нормалізація відкладень холестеринів гарантована. Значно посилюються корисні властивості сала при вживанні його з часником ( відомому борцеві з холестерином). Також сало – це джерело таких цінних і незамінних жирних кислот як: пальмітинова, олеїнова, лінолева, ліноленова, стеаринова. Висока концентрація цих компонентів посилює біологічну активність сала в п’ять разів, в порівнянні з вершковим маслом. Лецитин, що міститься в салі позитивно впливає на судини і клітинні мембрани, зміцнює їх, робить еластичнішими. За твердженнями дієтологів, речовини, що знаходяться в салі, запускають механізми розщеплення жирів. Крім цього, сало вважається засобом профілактики раку і допомагає виводити токсини з організму. Встановлено, користь сала ще в тому, що в цьому продукті не відбувається накопичення радіонуклідів.
Щоб витягнути максимум корисного при вживанні сала в їжу, потрібно пам’ятати що помірне споживання сала – користь, шкода сала полягає в надмірному захопленні цим продуктом. Жири – потрібні організму, проте їх доля в раціоні харчування досить мала, денною нормою дорослої людини можна вважати 9-12 г сала, максимальна тижнева порція – 100 г, тоді від сала буде тільки користь, шкода буде відсутня.
Щоб свиняче сало виявило свої корисні властивості, треба правильно його вживати. Віддавати перевагу потрібно солоному або маринованому салу, копченим, смаженим або вареним краще не захоплюватися, багато біоактивних речовин розпадаються і не приносять користі. Кращий час для вживання сала – ранок, організм отримає окрім корисних речовин, потужне енергетичне підживлення. Адже калорійність сала досить висока – 770 кал на 100 гр.Уранішня скибочка сала принесе користь і тим, хто страждає порушеннями роботи травного тракту. Сало посилює відходження жовчі, яка накопичується в організмі за ніч, тим самим сприяє очищенню організму.
Корисні властивості сала відчутні у тому випадку, якщо вживати натуральний екологічно чистий продукт. Вибирати чисте сало, м’яке і красиве зовні, без всяких прожилків, сполучних волокон та ін., вирощене на натуральному природному кормі, без гормональних добавок, пестицидів, токсинів (хоча навряд чи продавець признається, де була вирощена свиня і чим її годували). Зберігати сало в холодильнику і не вживати несвіжий продукт. Пожовкле сало шкідливе для організму, через окислення речовин і втрату своїх корисних властивостей.
Очевидно, що сало – дуже корисний продукт. Але є декілька "але".
Сало – дуже калорійний продукт: З одного боку, це непогано, для тих, хто має високий рівень фізичної активності і багато часу проводить на свіжому повітрі. Якщо взяти людей, що живуть або працюють на крайній Півночі, а також тих, хто ходить в тривалі походи і просто веде активний спосіб життя, то необхідно мати на увазі наступний момент. Калорії, що надходять в організм людини, виводяться дуже довго, і вони просто необхідні для людей, які активно рухаються, працюють фізично і витрачають велику кількість енергії. Їм практично завжди буде корисно перекусити салом (наприклад, в поєднанні з хлібом і зеленню). Сало свиняче, калорійність якого цілком припустима для людей ведучих рухливий і напружений спосіб життя, ніяким чином не вплине на масу людини. Для тих, хто веде сидячий спосіб життя і більшу частину часу проводить в офісі перед монітором комп’ютера, неконтрольоване вживання сала може сприяти швидкому набиранню ваги.
Арахідонова кислота. Вона є і корисною і небезпечною водночас: коли її стає забагато в організмі, починають в значних кількостях утворюватись простагландини Е2 (ПГЕ2) та лейкотрієни, які спричиняють запальні реакції в організмі.
ПГЕ2 здатні викликати припухлості, посилити відчуття болю, і знизити швидкість згортання крові. ПГЕ2 можуть бути причиною таких відхилень в нормальній роботі нервової системи, як перепади настрою та неадекватна поведінка.
Лейкотрієни можуть провокувати появу нежитю, надмірного сльозовиділення. Саме вони, лейкотрієни, спрямовують білі кров’яні тільця (лейкоцити) при потребі в необхідні місця організму, де є, наприклад, інфекція. Але при відсутності інфекції та при надмірі лейкотрієнів, вони можуть самі підсилювати запалення.
Корисні властивості сала часто й успішно використовуються в народній медицині. При зовнішньому застосуванні сало значно ефективніше багатьох кремів та мазей, вироблених промисловістю.
Навіть косметологи не гребують застосуванням сала в своїй сфері. Корисні властивості сала сприяють омолодженню, оздоровленню шкіри обличчя і тіла. Воно є натуральним косметичним засобом, ефективно поставляючим всередину шкіри корисні речовини. Це досить важливий фактор, якщо врахувати, що сьогодні переважає розвиток синтетичної косметики, яка включає до свого складу лише крихти істинно натуральних продуктів. У сучасному світі абсолютно забуті рецепти по догляду за шкірою обличчя і тіла на основі сала. Багато любителів рівної гарної засмаги, використовують скибочку сала замість крему для засмаги. Сало допомагає рівно засмагнути, при цьому абсолютно не отримавши сонячних опіків.
Щоденне вживання свинячого сала оздоровлює печінку. А його поєднання з часником ще більше підсилює користь для цього органу, а також серцево-судинної системи. Селен, що міститься як в одному, так і в іншому продуктах потрібен для вагітних, годуючих матерів, людей, що займаються фізичною працею і спортсменів.
Ідеальним часом для вживання сала є холодна пора року, коли калорії швидше переробляються в енергію. Взимку воно допоможе зміцнити імунітет і підтримати загальний життєвий тонус. Користь свинячого сала ще й в тому, що воно плавиться при температурі тіла, а тому краще засвоюється організмом.
Корисні властивості сала переконують вживати його в їжу. Відмовитися від нього неможливо, так як сало - потужний антиоксидант, захисник організму людини. Їжте сало, але знайте міру, тоді ви завжди будете ситими і здоровими.
Лікар відділення інтенсивної терапії Чернівецького обласного клінічного кардіологічного диспансеру Шевчук Валентина Анатоліївна