Виноград не даремно називають ягодою життя, адже його поживні речовини займають одне з перших місць серед найбільш корисних продуктів для людини.Але як зберегти врожай і завчасно виявити небезпечних збудників захворювань? Це, мабуть, головне питання, яке вимагає певних знань у вирощуванні виноградних культур.
Грибкові хвороби вважаються досить серйозними і згубними недугами виноградної лози. На практиці розрізняють: сіру, білу і чорну гнилі. У виноградарстві існує поширена думка про те, що сіра гниль-узагальнена категорія всіх грибкових захворювань. Тому про неї і піде мова далі у статті.
Сіра гниль винограду
Збудник цього захворювання – грибок Botrytis cinerea Pers, (сумчаста стадія Sclerotinia fluckeliana). Гриб охоплює практично всю виноградну лозу, однорічну деревину, живці, місця, в яких були проведені щеплення.
Холодна і сира весна служить передвісником зараження цим грибковим захворюванням бруньок і молодих пагонів, що тільки розпускаються. У поєднанні з весняними заморозками це стає особливо актуально. Стала суха погода вважається головною перешкодою для подальшого розвитку цієї інфекції. Заражений виноград вважається не придатним для транспортування, а також для тривалого зберігання.
Ознаки сірої гнилі:
- на листках видніються бурі плями з сірим нальотом;
- при високій температурі заражена поверхня листків в’яне і засихає;
- пошкодженні тканини на пагонах буріють і вкриваються пухнастим, сірого кольору нальотом;
- на одерев’янілій лозі спостерігаються білі або світло-жовтого забарвлення плями;
- молоді суцвіття, які зазнали зараження, набувають бурий колір, сохнуть, гниють, відмирають і відпадають;
- якщо пошкоджений пагін, то порушується рух поживних речовин, що призводить до втрати пружності внутрішньої частини ягоди, зменшення її в розмірі;
- на ягодах видно виразні місця фіолетового забарвлення ( зовнішня оболонка втрачає свою будову, робиться в’ялою і м’якою, набуває коричневого відтінку, а потім відмирає).
Сприятливі місця для зимування збудника:
- поверхня і внутрішня частина молодих відростків;
- пошкоджені ділянки грон винограду.
Заходи боротьби із сірою гниллю:
- ліквідовують рослинні залишки;
- не допускають дотику з поверхнею землі грон винограду;
- обробляють виноград Топсином, 2-3% бордоською рідиною, Топазом та іншими відповідними препаратами.
Профілактичні заходи:
- з настанням осені необхідно перекопати всю площу виноградинка;
- ретельно прибрати територію від різних відходів;
- опале листя, обрізані пагони, засохлі залишки грон спалити;
- провести ранньовесняне обприскування виноградної лози розчином бордоської рідини.
Джерело: http://agronomist.in.ua |