Головна
 
1100 Практичних порадСб, 27.04.2024, 00:12



Вітаю Вас Гость | RSS
Головна
Меню сайту

Категорії розділу
Сад, город [7]
Шкідники [2]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Головна » Статті » Сад, город, догляд » Сад, город

Сіра гниль винограду – профілактика і заходи боротьби

Виноград не даремно називають ягодою життя, адже його поживні речовини займають одне з перших місць серед найбільш корисних продуктів для людини.Але як зберегти врожай і завчасно виявити небезпечних збудників захворювань? Це, мабуть, головне питання, яке вимагає певних знань у вирощуванні виноградних культур.

Грибкові хвороби вважаються досить серйозними і згубними недугами виноградної лози. На практиці розрізняють: сіру, білу і чорну гнилі. У виноградарстві існує поширена думка про те, що сіра гниль-узагальнена категорія всіх грибкових захворювань. Тому про неї і піде мова далі у статті.

Сіра гниль винограду

Збудник цього захворювання – грибок Botrytis cinerea Pers, (сумчаста стадія Sclerotinia fluckeliana). Гриб охоплює практично всю виноградну лозу, однорічну деревину, живці, місця, в яких були проведені щеплення.

Холодна і сира весна служить передвісником зараження цим грибковим захворюванням бруньок і молодих пагонів, що тільки розпускаються. У поєднанні з весняними заморозками це стає особливо актуально. Стала суха погода вважається головною перешкодою для подальшого розвитку цієї інфекції. Заражений виноград вважається не придатним для транспортування, а також для тривалого зберігання.

Ознаки сірої гнилі:

  • на листках видніються бурі плями з сірим нальотом;
  • при високій температурі заражена поверхня листків в’яне і засихає;
  • пошкодженні тканини на пагонах буріють і вкриваються пухнастим, сірого кольору нальотом;
  • на одерев’янілій лозі спостерігаються білі або світло-жовтого забарвлення плями;
  • молоді суцвіття, які зазнали зараження, набувають бурий колір, сохнуть, гниють, відмирають і відпадають;
  • якщо пошкоджений пагін, то порушується рух поживних речовин, що призводить до втрати пружності внутрішньої частини ягоди, зменшення її в розмірі;
  • на ягодах видно виразні місця фіолетового забарвлення ( зовнішня оболонка втрачає свою будову, робиться в’ялою і м’якою, набуває коричневого відтінку, а потім відмирає).

Сприятливі місця для зимування збудника:

  • поверхня і внутрішня частина молодих відростків;
  • пошкоджені ділянки грон винограду.

Заходи боротьби із сірою гниллю:

  • ліквідовують рослинні залишки;
  • не допускають дотику з поверхнею землі грон винограду;
  • обробляють виноград Топсином, 2-3% бордоською рідиною, Топазом та іншими відповідними препаратами.

Профілактичні заходи:

  • з настанням осені необхідно перекопати всю площу виноградинка;
  • ретельно прибрати територію від різних відходів;
  • опале листя, обрізані пагони, засохлі залишки грон спалити;
  • провести ранньовесняне обприскування виноградної лози розчином бордоської рідини.


Джерело: http://agronomist.in.ua
Категорія: Сад, город | Додав: mvs (26.08.2014)
Переглядів: 464 | Теги: виноград, шкідники і хвороби, вирощування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Реклама
Block content

Форма входу

Друзі сайту
or-klakson.blogspot.com


Copyright MyCorp © 2024